Sådan finder du den rette A-kasse

I dagens Danmark findes der et ocean af forskellige A-kasser, der hver især tilbyder specifikke fordele indenfor en lang række fagområder. Grundlaget hvorpå A-kassernes eksistens er etableret, er dog stadig den samme, uanset A-kassernes navn og medlems-tilbud.

Hvad enten man er selvstændige erhvervsdrivende, studerende eller almen lønmodtagere, er medlemskab af en A-kasse, også kendt som arbejdsløshedskasse, en reel nødvendighed, hvis man vil opnå dagpengeret. Medlemskab af en A-kasse er derved danskernes garanti for et sikkerhedsnet, der skaber trygge rammer uden økonomiske kvaler, mens de søger nyt arbejder.

Når man søger efter den rette A-kasse, er det først og fremmest et spørgsmål om at finde en A-kasse der tilbyder “frynsegoder” man er interesseret i, og som virker troværdige. Prisen har for det meste ikke megen indflydelse på valget, da alle A-kasser figurere indenfor nogenlunde samme prisleje, men selvfølgelig er nogle billigere end andre.

Hvad kan en A-kasse tilbyde dig?

A-kasserne udbetaler ikke selv dagpenge til borgerne, men handler på kommunernes vegne, og er derved bindeled mellem borger og stat. Grundet dette, har staten fastlåst priserne på alle A-kasser til den samme fælles sats. Enhver forskel i prisen mellem forskellige A-kasser, skyldes således mindre forskelle i A-kassernes administrationsbudget.

Som borger er man derfor altid sikret en fast dagpengesats, uanset om man er medlem af en billig, eller lidt dyrere A-kasse.

A-kasser tilbyder dog mere end blot vished om dagpenge til perioder med arbejdsløshed:
De er blandt andet også med til gennem samtaler og møder, at vejleder deres medlemmer om uddannelse og jobmuligheder, og kan ofte tilbyde kontante fordele og medlemstilbud, såsom billige forsikringer. Vigtigst er dog muligheden for gennem mange A-kasser at kunne deltage i kurser indenfor en bred vifte af fagområder, samt spændende fællesarrangementer.

Et fælles træk for en del A-kasser er, at de henvender sig til en speciel gruppe borgere, og disses unikke livssituationer, erfaringer og fremtidsudsigter. Det er netop derfor mange A-kasser er tilknyttet specifikke fagforeninger, og hvorfor en del A-kasser henvender sig til et specifikt udvalgt klientel der figurerer indenfor samme job-genre, såsom “akademikere”, “maskinarbejdere” eller “personer indenfor humaniora”.

Hvilken A-kasse passer bedst?

Grundet A-kassernes nuancerede fag-, og fokusområder, er det for mange muligt at finde en A-kasse der arbejder med kerneværdier tilpasset brugernes egne specielle behov. Det er end også muligt at vælge A-kasse ud fra om man arbejder selvstændigt, eller beskæftiger sig med freelance arbejde.

Hvilken A-kasse der passer bedst til den enkelte bruger, kan derfor være svært at afgøre. Ofte afhænger valget af vedkommendes job – generelt er det dog altid en god ide at undersøge om det er muligt at tilknyttet sig en A-kasse gennem sin lokale fagforening.

I sidste ende er det vigtigste dog ikke om den A-kasse man vælger at tilknytte sig er skræddersyet til det job man på indmeldelsestidspunktet besidder: Det vigtigste er tillid, og troen på at den valgte A-kasse kan yde service på et højt niveau. A-kassen bør være villig til at gå i tæt dialog med det enkelte medlem, når de behøver hjælp, eller har brug for svar på krævende spørgsmål.

A-kasserne er danskerens livline, når hverdagen pludselig ikke længere hænger samme og bør derfor yde personlig støtte til medlemmerne, når de pludselig befinder sig uden for jobmarkedets sikre murer.

Netop derfor er det vigtigt at finde en A-kasse der ikke blot udviser sympati, men som også yder aktiv hjælp til deres medlemmer, og er villigt til at give brugerne mere end blot tomme ord og opmuntrende E-mails, når hverdagens puslespil falder fra hinanden. En god A-kasse bør altid have en handleplan i baghånden, til de hårde tider hvor deres medlemmer har brug for hjælp til at komme på benene igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *